Pagini

joi, 26 mai 2016

Reclama reclamelor

   Cum o puzderie de reclame vin să ne capteze atenţia din toate direcţiile, pierzîndu-ne o parte considerabilă a timpului, eu m-am gîndit să fac una şi bună, una concentrată, care să reprezinte esenţa întregului mesajul publicitar şi să încorporeze toate reclamele într-o reclamă scurtă şi eficientă. Iată deci la ce am ajuns urmărind eficienţa în exprimarea mesajului tuturor reclamelor:

- Părul tau are o culoare urîtă, dar o poţi schimba cumpărînd vopsele noastre pentru păr. Părul tău este plin de mătreaţă; cumpără şampoanele noastre antimătreaţă.
- Eşti chel, iar dacă nu eşti, vei cheli; cumpără şamponul nostru împotriva căderii părului.
- Miroşi dezgustător, eşti de-a dreptul împuţit(ă), cumpără deodorantele şi parfumurile noastre.
- Viaţa ta este de căcat, eşti stresat, trist şi depresiv, fumează ţigările noastre şi bea alcoolul nostru ca să scapi de realitate. În starea ta naturală nu poţi să socializezi cu alţi oameni, de aceea noi îţi oferim mai mult alcool, ca să scapi de anxietate. Prietenii ştiu de ce.
- Bucătăria ta arată ca o cocină, este plină de germeni care ar putea să te omoare; bine ai face să cumperi produsele noastre de curăţat bucătăria. Baia ta este mizerabilă şi plină de germeni chiar mai periculoşi decît cei din bucătărie, dar poţi cumpăra produsele noastre pentru curăţarea băii.
- Ai dinţii galbeni  şi respiraţia urîtă, cumpără una din cele 100 de paste de dinţi.
- Eşti o fiinţă umană mizerabilă, din care curge sînge odată pe lună; avem pentru tine multe tampoane.
- Nu meriţi să fii iubit, viaţa ta este lipsită de valoare, ca să meriţi să fii iubit, îţi trebuie să cumperi o maşină şmecheră, un ceas sau un telefon de lux.
- Ca să fii acceptat şi respectat în grupul tău social, ai nevoie de nişte haine şi de nişte accesorii "de firmă". Altminteri nu faci nici doi bani.
- Eşti prea grasă, deci trebuie să cumperi serviciile şi aparatele noastre pentru slăbit.
- Hainele tale sînt mizerabile, avem mulţi detergenţi pentru tine.
- Casa ta este penibilă, este lipsită de facilităţi şi arată deplorabil, toţi oamenii rîd de casa ta, dar noi putem să rezolvăm asta vînzîndu-ţi vopsele şi mobilă de lux.
- Să găteşti mîncarea este o tortură, de aceea noi avem pentru tine variaţi roboţi pentru bucătărie.
- Trupul tău este plin de bacterii şi microbi, de care îţi este frică şi care te vor îmbolnăvi, cumpără săpunurile noastre antibacteriale.
- Vrei să ajungi vedetă? Bea Coca Cola. Uite cum vedetele beau Coca Cola şi îţi recomadă şi ţie. Dacă nu bei Coca Cola eşti plictisitor, eşti un nimeni.
- Pielea ta este plină de imperfecţiuni şi defecţiuni, cumpără deci multe creme şi multe loţiuni.
- Nu poţi să suporţi nici un fel de durere, decît să suporţi vreun disconfort mai bine cumperi medicamentele noastre care te vor mîntui de durere.
-  Este imposibil să fii fericită sau mulţumită doar fiind tu însăţi, nu poţi fi tu însăţi decît cumpărînd produsele şi serviciile noastre, fără de care eşti o creatură incompletă, mizerabilă, imperfectă şi defectă, trebuie să cumperi produsele şi serviciile noastre sau vei avea o viaţă plină de suferinţă.

   În timp ce acest mesaj uricios de hate speech se propagă cu viteza luminii şi cu cea a sunetului nu doar în ochii şi urechile noastre ci şi în ochii şi urechile copiilor, pătrunzînd în minţile lor necoapte şi lăsînd acolo urme adînci, stau şi mă gîndesc dacă nu cumva noi am mai avut parte de acest mesaj şi cu alte ocazii.  Şi nu pot să nu-mi amintesc de mesajul bisericilor creştine: păcătosule, te-ai născut defect, te-ai născut incomplet, mizerabil şi imperfect, ca să ajungi la starea de perfecţiune trebuie să te mîntuieşti prin noi, să te mîntuieşti contractînd produsele şi serviciile noastre bisericeşti, pune-te în genunchi!
Singura diferenţă între mesajul de ură al bisericii tradiţionale şi între mesajul de ură al bisericii capitaliste este că cel de-al doilea este construit şi perfecţionat cu mijloace ştiinţifice, testate, mijloace actualizate care se pretează la epoca modernă.

  Din ce motiv ar răspîndi cineva acest mesaj mizerabil şi dezgustător, toxic pentru starea psihologică a populaţiei? Ei vor bani, vor să facă bani, iar bani nu poţi face decît dacă îi convingi pe oameni că ei au nevoie de ceva ce tu poţi să le dai, decît dacă oamenii sînt în nevoie. Şi mesajul de ură este metoda prin care nevoia este creată, întreţinută şi crescută, metoda prin care oameni înainte sănătoşi, ajung suferinzi în căutarea leacului.

   Din ce motiv ar vrea cineva să facă bani mult mai mulţi decît îi trebuie pentru un trai decent? În afara utilităţii practice a banilor, banii sînt un simbol in societatea noastră, un simbol al valorii, al aprecierii şi al meritului. Dacă ai bani, atunci înseamnă că ai valoare, cu cît mai mulţi bani, cu atît mai multă valoare. Cei care vor să facă bani peste măsură vor deci să fie apreciaţi, vor să fie respectaţi, vor să fi iubiţi. Şi vor aceste lucruri cu atîta ardoare, deoarece undeva în adîncul minţii lor, ei nu se simt demni de apreciere, nu se simt demni de respect şi nu simt că merită să fie iubiţi, se simt deplorabil. Ei se simt ca nişte creaturi dezgustătoare, mizerabile, incomplete şi defecte; mai mai că ai vrea să afli cum de le-a trăsnit prin cap să gîndească la asemenea idei năstruşnice...ori dacă nu cumva le-ar fi auzit pe undeva pe afară şi sînt victime ale unei anumite ideologii mercantiliste.     

3 comentarii:

  1. Să mai scriem două, trei că avem de unde ne inspira:
    Ai două picioare? Ești defect, ia-ți patru roți.
    Viață-i plină de nenorociri. Cu asigurarea noastră scapi de toate grijile.
    Mai adăugă niște "minute nelimitate" ca să poți vorbi cu mulții prieteni pe care nu-i ai.
    Consumați 2 litri de lichide pe zi: bere, suc. Dacă totuși vă încăpăținați să beți demodata apă atunci îi musai să fie-n sticlă.
    Vei fi un somnambul toată ziua dacă nu te trezești cu o cafeluță.
    Sîntem o biată companie cu profit cît PIB-ul multor țări și din sărăcia noastră am amenajat un parc! Dacă ne mai îmbogățești umpic poate sponsorizăm chiar și echipa națională!
    Nu te saturi dintr-o pizza (10 lei). Cumpără la ofertă, cu numai 20 lei, o pizza plus una gratis.
    Dacă bei iaurtul nostru cu etichetă specială vei urla de fericire pe tronul de porțelan.
    Poate vei avea artrită, bea pilula noastră cît mai de tînăr. Dacă-ți strici ficatul avem ceva și pentru el.
    Nu se știe cînd și unde te apucă diareea. Bei pilula noastră și te relaxezi instant (totuși, e recomandabil să te relaxezi instant numai pe tronul de porțelan).
    Ești o ființă biologică. Mănîncă bio! Adică vechile noastre chimicale de încredere acum într-un nou ambalaj verde!
    Uite ce darnică-i Europa! Prin proiectul X am creat Y locuri de muncă "indirecte".
    Creditul nostru te înrobește mai "flexibil". E totuși o diferență, nu?
    Nu ști cum se pronunță cuvîntul merci? Cumpără-i o ciocolată pe care scrie merci și nu tre' să-ți mai deschizi gura.
    Fericirea! Ah, toți înțelepții au căutat-o și n-au găsit-o. Dar de acum ști secretul fericirii: hîrtia igienică cu trei straturi fine, mătăsoase ce te for face să plutești ca un fulg pe norii raiului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte artistic, mersi pentru completare.

      Ștergere
    2. ''hîrtia igienică cu trei straturi fine, mătăsoase ce te for face să plutești ca un fulg pe norii raiului''

      Pai nu vezi ca nu poti nici sa te mai stergi la cur daca nu ai bani? Multumim capitalistilor pt acest ''progres''.

      ''Dacă totuși vă încăpăținați să beți demodata apă atunci îi musai să fie-n sticlă.''

      Mai in gluma, mai in serios, s-a ajuns pana intr-acolo incat capitalistii ne vand in prezent apa chioara, bineinteles, destul de estetic imbuteliata. dca vreunul din strabunii nostri ar mai fi in viata, ar rade si cu curu' de noi pt faptul ca dam banii pe asa ceva. Cum p... masii, intr-o tara brazdata de rauri, lacuri, ba chiar si de Dunare tu sa ajungi sa cumperi pana si apa???
      Inainte drumetii isi astamparau setea de la fantanile care erau aproape omniprezente, la sate, la orase, pe marginea drumurilor, la intersectii s.a.m.d. Acum, in marile orase din orice tara nu mai gasesti si tu o fantana sau o amarata de tasnitoare unde sa-ti astamperi setea, asa ca esti fortat sa intri in magazinele capitalistilor sa-ti iei jumatate de litru de apa. In multe cazuri, intregul mediu antropic e in asa fel proiectat incat sa te forteze sa scoti banu' la fiecare pas (pana si in cele mai aparent nesemnificative detalii) si sa-i ingrasi pe capitalisti. Ce mai, e aproape ca un Matrix din care nu poti scapa decat odata cu moartea. Ori moartea ta ca individ, ori moartea capitalismului (si a capitalistilor).

      Ștergere